Codul celor 4 culori din domeniul curateniei

Codul celor 4 culori din domeniul curateniei

Codul culorilor in domeniul curateniei este un mod eficent, de a mentine standardul de calitate si de igiena la nivel inalt. Implementarea codului de culori  in procedurilor de lucru Ecomid, a ajutat la realizarea in mod eficient a serviciilor de curatenie destinate atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.

Modul de efectuare al curateniei spatiilor reprezinta o protectie necesara si preventiva, in evitarea raspandirea virusilor, bacteriilor si fungilor , de la nivelul podelelor si altor suprafete. In functie de destinatia incaperii, bacteriile si mocrobii existenti sunt diferite. Este de evitat contaminarea podelelor si suprafetelor prin migrarea bacteriilor de la o zona la alta, pentru a asigura curatenia si igiena la standarde inalte.

Un mod prin care bacteriile se pot raspandi, este folosirea acelorasi echipamente de curatenie atat in incinta grupurilor sanitare, cat si la bucatarie. Pentru a evita acest gen de erori si pentru a reduce contaminarea, prevenind raspandirea bacteriilor si microbilor, utilizam un cod al culorilor care are ca principiu separarea echipamentelor de lucru in functie de riscul de contaminare al zonei in care sunt utilizate. 

Implementarea codului de culori in cadrul zonelor de curatenie

Procedura utilizarii codului de culori reprezinta atribuirea unor culori anumitor echipamente, materiale si solutii de curatenie, folosite fiecare in zone specifice dintr-o incapere. In primul rand, materiale precum lavete, mopuri, manusi si galeti, sunt achizitionate in culori deja atribuite zonei pentru care se vor folosi. Dupa cum probabil ati ghicit deja, culoarea echipamentului de curatenie reprezinta zona in care va fi folosit. De exemplu, nu se va folosi in zona bucatariei un mop care a fost folosit deja in zona toaletelor.

Codul culorilor este un standard utilizat la nivel international. Fiecare culoare corespunde unei zone cu risc de contaminare, dupa cum urmeaza:

  • ALBASTRU se foloseste pentru suprafetele si obiectele din zone cu risc scazut de contaminare, cum sunt geamurile, podeaua birourilor, holurilor, salilor de clasa/sedinta, receptiei
  • VERDE se foloseste pentru suprafetele si obiectele utilizate la prepararea si servirea alimentelor (bucatarii, restaurante, sali de mese, cantine)
  • ROSU se foloseste pentru zonele cu risc mare de contaminare si raspandire a infectiilor, exclusiv pentru grupuri sanitare, WC-uri
  • GALBEN se foloseste pentru obiecte si suprafete din zonele cu risc posibil de contaminare, cum sunt: obiectele sanitare (altele decat WC-uri), faianta, gresie, oglinda.
Ce reprezinta codul culorilor în domeniul curățeniei? Infografic realizat de Ecomid

Care sunt beneficiile codului de culori în curățenia industrială?

  • Controlul infectiilor
  • Prevenirea raspandirii microbilor 
  • Diferentierea echipamentelor pentru fiecare zona
  • Identificarea usoara a destinatiei echipamentelor
  • Aderare la standarde internationale
  • Simplificarea trainingului personalului

Echipamentele si solutiile de curatenie sunt, de asemenea, stocate in functie de culorile corespunzatoare zonelor de risc, evitand astfel contaminarea in momentul depozitarii. 

In cazul in care procesul de curatenie se desfasoara in zone cu risc diferit de contaminare, este important ca personalul sa schimbe manusile de protectie in fiecare zona. Astfel, evitam contaminarea echipamentelor. De asemenea, este util ca procesul de curatenie sa inceapa din zonele cu riscul cel mai mic de contaminare si sa continue catre zonele cu riscul cel mai mare de contaminare. De asemenea, incaperile vor fi curatate de sus in jos si intotdeauna spre usa. 

Utilizarea codului culorilor usureaza si securizeaza procesul de curatenie, astfel ca utilizam echipamentele si solutiile in functie de zonele pentru care sunt destinate, reducand riscul de contaminare si incrucisare al bacteriilor. Asiguram curatenia si igiena la standarde inalte  si prevenim imbolnavirile datorate incruscisarilor bacteriilor si microbilor in zonele cu risc diferit de contaminare.

Firma de curatenie Ecomid investeste in instruirea personalului in ceea ce priveste codul culorilor, acesta face parte din procederile de lucru. Ne mandrim sa fim in topul firmelor de curatenie din Timisoara si din tara, prin servicii de curatenie acreditate si sisteme de calitate ISO 9001/2015 , implementate cu succes, inca din anul 2008.