Dezinfectia: singura si cea mai eficienta metoda impotriva COVID-19

Dezinfectia: singura si cea mai eficienta metoda impotriva COVID-19

Ce este COVID-19?

COVID-19 este prescurtarea pentru “Coronavirus Disease 2019” (Boala Coronavirusului 2019) si este o boala respiratorie cauzata de virusul SARS-COV-2. Fazele incipiente au avut loc in China, urmand mai apoi Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Europa si Statele Unite.

Efectele si impactul pandemiei COVID-19 sunt resimtite deja in toate aspectele vietii cotidiene, precum turismul si calatoriile, comertul, aprovizionarea supermarketurilor alimentare si pietele financiare. Pentru a reduce impactul acestei coronavirusului, este obligatorie elaborarea unui plan de dezinfectie si igienizare la nivel de companie.

Coronavirus: Simptome si tratament

Infectarea cu virusul SARS-COV-2, care cauzeaza pandemia COVID-19, poate cauza simptome care se vor resimti mai mult sau mai putin. Simptomele coronavirusului si de infectie includ febre, tuse si dificultati de respiratie sau senzatie de sufocare, iar in cazuri mai severe, pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienta renala si chiar moarte.

Totodata, a fost confirmata si existenta cazurilor asimptomatice, in care pacienti cu infectia coronavirus nu au avut simptome. Infectia cu virusul SARS-COV-2 are un timp de incubare de 2-14 zile, ceea ce inseamna ca simptomele nu vor aparea imediat dupa expunere.
Conform surselor oficiale, in acest moment nu exista vaccin sau medicament specific pentru a preveni sau a trata COVID-19. Singura si cea mai eficienta metoda de protejare impotriva COVID-19 fiind spalarea frecventa a mainilor.

Dezinfectia impotriva COVID-19

Cum prevenim COVID-19?

Desi se considera ca primele cazuri de infectie COVID-19 la om au fost transmise de la animale infectate, o persoana infectata poate transmite altei persoane virusul.

Pentru a limita infectarea cu noul coronavirus, este important sa aplicam cateva masuri individuale importante, in functie de situatie:

  • evitati apropierea la mai putin de 1.5m fata de o alta persoana, deoarece virusul se poate transmite in urma unei tuse sau stranut
  • evitati atingerea suprafetelor sau obiectelor, deoarece virusul se poate raspandi prin atingere cu mana, mai apoi pe fata, gura, nas sau ochi

In scopul limitarii infectarii populatiei, pe data de 16 Martie 2020, presedintele Romaniei a instituit starea de urgenta pe teritoriul tarii. Pentru a reduce impactul pandemiei COVID-19 asupra industriilor comerciale, muncitorii, clienti si public, este important ca orice administrator sau angajator sa actioneze conform masurilor impuse si a recomandarilor.

La nivelul companiei Ecomid, pentru a asigura prestarea serviciilor catre clienti in conditii optime, am activat un plan actualizat de masuri specifice. In ciuda provocarilor cauzate de noul coronavirus, atat la nivel organizational cat si la nivel individual, echipa de management adapteaza planul de lucru constant, in functie de evolutia situatiei la nivel national.

Curatenie vs. dezinfectie

In timp ce curatenia ar ocupa probabil primul loc in topul prioritatilor in timp de primavara, in contextul raspandirii noului coronavirus, dezinfectia devine cruciala.

Procesul de curatenie implica indepartarea murdariei, a impuritatilor de pe suprafete si a germenilor. Acest proces reduce numarul germenilor si riscul de a raspandi infectia, insa nu omoara germenii, doar ii indeparteaza.

Dezinfectia in schimb, presupune utilizarea substantelor dezinfectante biocide si ucide  germenii. Acest proces nu curata neaparat suprafetele murdare, dar prin uciderea germenilor de pe suprafetele deja curate, va reduce si mai mult riscul de raspandire a infectiei.

Masuri de prevenire impotriva COVID-19 implementate pentru protejarea angajatilor si clientilor

  • Lucrul de acasa (telemunca) –  flexibilizarea programului de lucru si s a implementat lucrul de acasa, pentru angajatii care pot lucra de la distanta
  • Igiena si dezinfectare – s-au urmat cu strictete recomandarile autoritatilor iar echipele de lucru se conformeaza unui set masuri de igiena si dezinfectare personala si a spatiilor de lucru, in cadrul instructajului zilnic
  • Verificarea parametrilor de sanatate – am impus verificarea parametrilor minimali de sanatate, pentru personalul de teren
  • Informare constanta – am transmis constant comunicări interne de responsabilizare si prevenire a COVID-19
  • Dotarea la punctul de lucru – am dotat personalul cu echipamente de protectie si cu dezinfectanti pentru igiena

Implementarea unor astfel de masuri nu vor influenta durata acestei crize pandemice, insa prin cei peste 20 de ani de activitate, compania Ecomid a demonstrat ca optimizarea este cuvantul cheie care va asigura stabilitatea. Promisiunea noastra este aceea de a nu compromite calitatea, crescand nivelul eforturilor de adaptare si optimizare.